MOS har besökt det privata och hemliga museum där den svarta filmbilen från Jönssonligan-filmerna står bevarad.

En svart risig Chevrolet Impala från 1964 som bär på en lika skön historia som sin krånglande bagagelucka. Känslan när portarena öppnas och jag ser bilen för första gången i verkligheten är som att öppna upp nåt heligt. Och sen förstår man att det precis är vad som skett. Bilen är och förblir kult oavsett skick, det kan det tidigare produktionsbolaget skriva under på som i snitt fick ett telefonsamtal i veckan av personer som ville köpa bilen. Men den är och kommer aldrig att säljas!

Olle Larsson är killen som sköter om bilen och ser till att den håller samma skick som i filmerna. I museet/garaget finns också rekvisita från filmerna samt två lådbilar från Lilla-Jönssonligan.-De må vara en schiiitbil men det går som en klocka berättar han.

När han visar mig runt i bilen så börjar man se spår från inspelningarna. Allt från olika stag till en kabel som man drog i så vänster framskärm lossnade. Eller som här på vänster framhjul där resterna från krutladdningarna sitter kvar som gav navkapseln en goodbye kiss. Och precis den scenen hittade han ett bildmanus ifrån i en mapp som låg i bilen.

Men dessvärre så museet privat och inte öppet för allmänheten. Men den kommer att ploppa upp under somrarna på oannonserade platser, lika hemlig som Jönssonligan var kommer den farandes. Planerat och klart in i minsta detalj.

Se mer om bilen och museet och hör Olle berätta mer om varför den ska hållas hemlig i reportaget här under: