Bilbyggarna

Det är en dokumentär TV-serie i skön motorisk anda där bilbyggare från olika åldrar och fordonsklasser under sommaren som följs upp på några av Sveriges största bilevent, för att sen ta steget över till världens största motormässa – The SEMA Show – Las Vegas.

Detta är ett fenomen som funnits väldigt långt tillbaka i tiden både utomlands och i Sverige. Folk i alla åldrar bygger om sina fordon och visar upp dom på utställningar runt om i landet, men ingen har gjort en svensk TV-serie om detta, och speciellt inte i samma veva även följt svenskamerikaner som bygger bilar på andra sidan Atlanten.

Detta är en ”one man show” dvs. den produceras av endast en person vilket många kan tycka är en omöjlighet om man ser till hur många medverkande som rullar i eftertexter på liknande TV-serier. Men redan 2009 så gjorde jag TV-serien Racers som också sändes i TV4 Sport, där jag följde tre olika dragracing team i tre olika länder under en sommar. Redan då sa min tidigare chef på TV4Nyheterna i Umeå att ” – detta är omöjligt att producera på en person” , men jag bevisade motsatsen, och jag ska göra det igen. Fast denna gången växlar jag upp det hela lite till 😉

Inspelningarna påbörjades redan i november förra året i Las Vegas, och i Sverige är inspelningarna redan i full gång. Serien startas upp med ett avsnitt från förra årets SEMA Show, där man som tittare får besöka SEMA och se hur det är på plats. SEMA som är världens största motormässa med besökare från hela världen släpper in privatpersoner. Mässan bjuder på kända bilbyggare, utställare, nyheter, uppvisningar, mm, ja allt man kan önska sig på ett enormt stort område.

Sen tar de fyra svenska avsnitten vid där några av de största motorevent (ovan) i vårt avlånga land besöks tillsammans med dom bilbyggare jag följt på hemmaplan med deras byggen i garagen, men speciellt vilka dom är som personer. Och varför dom som många andra brinner för den här hobbyn. Varje bilbyggarteam kommer sen att ta med sig nåt av sina byggen ut till utställningarna där tittarna även får en chans att se hur det är på plats.

Serien tar sen klivet tillbaka till USA i dom två sista avsnitten där jag träffar tre bilbyggande svenskamerikaner bosatta i Los Angeles. Som förutom att de bygger egna bilar även hjälper jänkarna med deras bilar, bl.a. till årets SEMA Show där filmandet avslutas i november i år.

Serien hade premiär januari 2016 i TV4 Sport.

Den produceras av produktionsbolaget Neat Solution AB i samverkan med:
Meguiars Sverige och Film i Västerbotten.
Producent: Mikael Liljeholm, Exekutiv producent Christer Holmberg.
MOS – Motorblog of Sweden en del av Neat Solution AB
Musik: Soul Surrender och Daniel Hagman.
Serien har spelats in i Sverige och i USA under 2014-2015 och sänds onsdagar i TV4 Sport och TV4 Play.

Se avsnitten här:

FILM: Bilbyggarna Säsong 1

december 11th, 2017|0 Comments

När snön väller ner utanför kan det vara skönt att sitta inne i värmen och kolla på en motorserie som värmer. Här är hela första säsongen av Bilbyggarna som jag producerade 2015 i samarbete med [...]

TV: Bilbyggarna i regnet

juli 5th, 2017|0 Comments

Planerna var inställd på att besöka Gammlia i kväll för att träffa motorentusaister och se på fina fordon. Dock så kom regnet precis lagom för att sabba det nöjet så i stället så vill jag [...]

Extramaterial:

Prenumerera på MOS-bloggen

Ange din e-postadress och du får ett mail varje gång MOS-bloggen uppdateras med nya reportage och filmer!

neat_300x250

bilbyggarna-300x250

villdusynas